Suoraan sisältöön

HABITABILITY Elinvoimaiset ja kestävästi asutut saaristo- ja vesistöalueet 

Vähän määritelmästä riippuen voi lähemmäs 70 000 suomalaista kutsua itseään saaristo- tai sisävesialueen asukkaaksi. Kuuluuko tämän suuren ryhmän ääni? Näkyykö tämä päätöksenteossa?

Valtioneuvoston asettaman Saaristoasiain neuvottelukunnan lisäksi tarvitsemme saaristo- ja vesistöyhteisöjen ruohonjuuritason verkoston. Verkostoitumisen avulla pystymme nostamaan esille yhteisiä haasteita ja toisaalta huomaamaan mahdollisuuksia.

Tällainen verkosto on nyt toteutumassa! Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Åbo Akademin Saaristoinstituutille rahoitusta Habitability-verkoston perustamista varten vuosiksi 2022-2023. Päämääränä on saada aikaan maanlaajuisen, ruohonjuuritason saaristo- ja vesistöyhteisöjen verkoston ja vahvistaa saaristoyhteisöjen elinvoimaisuutta, ja tämän myötä houkuttelevuutta asuinpaikkana.

Habitability-verkoston toiminta

Habitability-aamukahvitapaaminen pe 24.3. klo 8.30-9.15. Aamukahvilla käymme läpi ajankohtaisia kuulumisia, mutta ihan ensisijaisesti tarkoituksena on mahdollistaa ajatustenvaihtoa ja yhteistä ideointia. Onko asuttavuusanalyysista kysyttävää? Mitä kuuluu saaristoon juuri nyt?

Join Zoom Meeting

https://aboakademi.zoom.us/j/66391085276?pwd=NjlXTUQ5QkYrNGp6QjMybU1xUHo1QT09

Meeting ID: 663 9108 5276

Passcode: 254098

Terveisin Habitability-tiimi Christian, Cecilia, Mia, Annina & Pia

Työpaja 6: 13.–15.4.2023. Toteutetaan lähitapaamisena Utön saarella. Teema: Paikallistalous. Viimeinen ilmoittautumispäivä on perjantaina 3.3: Linkki ilmoittautumislomakkeeseen. Huom.! Rajallisten majoituspaikkojen vuoksi on myös työpajaan rajallinen määrä paikkoja, jotka jaetaan maantieteellisen jakauman mukaisesti.

Utö on Turunmaan saariston uloin saari, ja se sijaitsee Saaristomeren tärkeimmän laivaväylän suulla. Ainakin 1600-luvulta lähtien se on toiminut tukipisteenä luotseille, majakanvartijoille, tullivirkamiehille ja sotilashenkilöstölle. Luotsauksen ja laivaväylän myötä saarelle muodostui pysyvää asutusta 1740-luvulla. Utön koulu perustettiin 1884 Korppoon kunnan ensimmäisenä kouluna, sillä luotsilaitos alkoi edellyttää tulevilta luotseilta luku- ja kirjoitustaitoa.

Puolustusvoimat, joka ensimmäisestä maailmansodasta lähtien oli leimannut elämää Utössä, poistui saarelta lopullisesti vuoden 2005 lopulla. Kylän sotilasasunnot ovat nykyisin saarella vuoden ympäri asuvien vuokra-asuntoja, kun taas kasarmirakennuksessa toimii nykyään Utön merihotelli. Utö on kauppoineen, kouluineen ja kirjastoineen elävä yhteisö ympäri vuoden. Noin 40 henkilöä asuu saarella vuoden ympäri.

Asuttavuusanalyysin viides osa-alue käsittelee paikallistaloutta, ja se on myös nyt järjestettävän työpajan aiheena. Saaren luonnollisten rajojen vuoksi saariyhteisö muodostaa ainutlaatuisen liiketoimintaekosysteemin, paikallisen talousyhteisön, jota leimaavat paikan, väestön ja resurssien rajallisuus, saaren eristäytyneisyys ja ympäröivän veden tuomat etäisyydet. Huhtikuussa pääsemme tutustumaan Utön saariyhteisön ainutlaatuisiin ratkaisuihin, kuten Öjar Utvecklingiin, vesiosuuskuntaan, kouluun ja kauppaan.

Lauttamatka Utölle yhteisalus m/s Baldurilla kestää 4,5 tuntia.

Työpajapäivien aikataulu:

Juna tai muu kulkuyhteys Turkuun.

Torstai 13.4.

Klo 11.10: Saaristobussi, Turku – Pärnäinen, Nauvo

Klo 13.30–18.15: m/s Baldur, Pärnäinen–Utö

Lauantai 15.4.

Klo 8.30–12.50: m/s Baldur, Utö–Pärnäinen

Klo 13.50–15.40: Saaristobussi, Pärnäinen, Nauvo – Turku

Yöpyminen tapahtuu eri majoituskohteissa ympäri saarta.

Habitability-hanke kustantaa ruokailut ja majoituksen Utössä sekä ruokailun (torstaina) ja aamiaisen (lauantaina) m/s Baldurilla. Hanke maksaa linja-automatkan Turusta Pärnäisiin sekä tarpeen mukaan junamatkat tai muut joukkoliikenteellä tehdyt matkat Turkuun ja paluumatkat Turusta asuinpaikkakunnille. Varaukset tehdään hankkeen kautta.

Työpaja: syyskuussa 2023. Teema: Julkiset palvelut.

Työpaja: marraskuussa 2023. Teema: Hyvinvoivat ihmiset.

Alustava tieto 4.12.2023 Suomen saaristoasukkaiden saaristoparlamentti Turussa. Haluamme saada tuolloin paikalle edustajat kaikilta Suomen saaristoalueilta, ja tavoitteena on kattaa näiden edustajien matkakulut hankkeen puolesta. Saaristoparlamentti on maksuton ja siihen ovat tervetulleita osallistumaan kaikki kiinnostuneet.

Sisältö

Verkoston tapaamisissa osallistujat saavat tietoa ja ohjausta asuttavuuden käsitteestä ja sen hyödyntämisestä. Tapaamiset ovat myös tilaisuus yhteistyöhön ja kokemustenvaihtoon, mahdollisuus kuulla uusimmasta saari- ja saaristotutkimuksesta sekä tavata saarilla asujia eri puolilta Suomea. Tutustumme myös muihin eurooppalaisiin verkostoihin ja siihen, miten ne toimivat, ja tapaamme niiden edustajia.

Osallistumisesta

Etänä toteutettaviin työpajoihin ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita, paikkamäärä ei ole rajoitettu! Etätyöpajoihin osallistuminen on maksutonta.

Jäikö jotain epäselväksi?

Ohjelman järjestää Åbo Akademin Saaristoinstituutti osana Habitability-verkostohanketta. Vastaamme mielellään kysymyksiin:

Cecilia Lundberg, koordinointi, cecilia.lundberg@abo.fi, +358 2 2154950.
Pia Prost, projektivastaava, pia.prost@abo.fi, +358 50 3381710.