Suoraan sisältöön
Enonkosken urheilukentän katsomo valittiin 2.9.23 Lustossa Etelä-Savon kulttuuriympäristöpalkinnon voittajaksi!
Etelä-Savon kulttuuriympäristötyöryhmä myöntää joka toinen vuosi kulttuuriympäristöpalkinnon, jonka tarkoituksena on nostaa esiin alueella tehtävää arvokasta työtä rakennetun kulttuuriympäristön hyväksi.
Palkintoehdokkaita haettiin avoimella haulla keväällä 2023. Ehdotuksista finalisteiksi valikoituivat Enonkosken urheilukentän katsomo, Pieksämäen Häkkilän tila ja Mikkelin Naisvuoren vesitorni. Kulttuuriympäristöpalkinnon saajan valitsi tänä vuonna mikkeliläinen Ylen luovien sisältöjen ja median johtaja ja päätoimittaja Ville Vilén.
Enonkosken urheilukentän katsomon kunnostustyö edustaa rakennusperinnön pelastustyötä, jossa vaalitaan yhteisölle tärkeää rakennusperintöä. Katsomo kunnostettiin vahvalla talkoopanostuksella, joka ilmentää hienolla tavalla kunnassa säilynyttä talkooperinnettä. Säästävällä korjaamisella on säilytetty alkuperäisiä materiaaleja ja katsomon käsityövaltainen rakennustapa on edelleen nähtävissä. Katsomo on säilyttänyt hyvin ominaispiirteet ja ilmentää sodan jälkeen rakennettua liikuntapaikkaverkostoa. Katsomorakennusten kunnostaminen säilyttää kulttuurihistoriallisia arvoja ja ylläpitää kirkonkylän elinvoimaisuutta.
Enonkosken palkintoa oli vastaanottamassa katsomon kunnostustyön vastuuhenkilö ja yhdistysaktiivi Sami Heikkinen, joka kiitospuheessaan muisti kaikkia yhdistyksiä, jotka olivat kunnostustalkoissa mukana, kunnaninsinööri Keijo Kemppistä ja kaikkia luottamushenkilöitä, jotka suhtautuivat kunnostustyön rahoitukseen myönteisesti. Hän osoitti kiitokset myös tuomarille, Etelä-Savon Ely-keskukselle ja samalla onnitteli myös muita tahoja, jotka olivat päässeet finaaliin.
Lämmin kiitos vielä kerran Samille ja kaikille, jotka olivat mukana talkoissa! Palkintolaatta kiinnitetään katsomoon tämän syksyn aikana ja kunniakirja on kaikkien nähtävillä kunnanvirastolla.
Sami Heikkinen ja kunniakirja sekä palkintolaatta.
Vas. Sami Heikkinen ja tuomari Ville Vilén.
Vas. tuomari Ville Vilén, finalistit Sami Heikkinen, Häkkilän tilan edustaja ja oik. Mikkelin kaupungin edustajat.