Suoraan sisältöön

Työvoimapalvelut siirtyvät valtiolta kunnille vuodenvaihteessa – Palvelut tuodaan jatkossa lähemmäksi asiakasta

TE24-uudistuksen tavoitteena on kehittää työvoimapalveluita entistä vaikuttavammaksi esimerkiksi suuntaamalla ammatillista koulutusta tukemaan paremmin alueen työllisyyttä ja yritysten tarpeita, edistämällä sekä kotoutumisen roolia työllisyyden hoidossa että kuntien roolia osaajien aktiivisessa houkuttelussa. Tavoitteena on, että työ löytää tekijän ja tekijä löytää työtä.

Uudistus vahvistaa kuntien monipuolisia peruspalveluja ja tuo toivottuja työkaluja työllisyyden edistämiseen. Siten voidaan edesauttaa työntekijöiden nopeampaa työllistymistä ja tukea koko alueen elinvoimaa. Työvoimapalvelujen avulla sekä henkilö- että yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun sekä työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen.

Yhteistyö tiivistyy 

TE-tehtävien siirto valtiolta kuntien elinvoimapalveluiden kokonaisuuteen mahdollistaa aiempaa saumattomammin yhden palveluväylän tiiviissä yhteistyössä yrityspalvelujen kanssa.

– Valmistautuessamme muutokseen olemme huomioineet myös Samiedun ja XAMKin paikalliset työnantajapalvelut. Samanaikaisesti voimme koko alueella hyödyntää vahvemmin osaamistamme yritys- ja elinkeinoelämästä, sekä tiivistää yhteistyötämme niin yritysten, kuin oppilaitosten kanssa, sanoo Savonlinnan elinvoimajohtaja Janne Weander.

Muutoksen yhteydessä jo olemassa olevien asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään, vaikka palveluntarjoaja vaihtuu. Asiakkaiden sähköiset asiointikanavat säilyvät ennallaan ja asiointipaikkana toimii sekä henkilö- että yritysasiakkaiden osalta jatkossakin Työmarkkinatori.

Lähipalvelupisteet palvelevat arkisin Savonlinnassa ja vähintään yhtenä päivänä viikossa sekä erikseen ajanvarauksella Enonkoskella, Rantasalmella, Sulkavalla, Kerimäellä ja Punkaharjulla. Nuorten Ohjaamo ja Navigaattori palvelevat jatkossakin nykyisissä tiloissa Savonlinnan keskustassa.

Mistä on kyse?

Työvoimapalvelut siirtyvät kuntien vastuulle 1.1.2025. Muutoksen myötä työvoimapalvelut tuodaan lähelle asiakasta, niin asukkaita kuin yrityksiä, mikä lisää työvoimapalvelujen saavutettavuutta.

Työvoimapalveluissa tapahtuu historiallinen muutos, kun julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa.

Suomeen muodostuu uudistuksen myötä 45 työllisyysaluetta, jotka vastaavat vuoden työvoimapalveluiden järjestämisestä hallinnollisesti. Vuoden vaihteen jälkeen Savonlinna koordinoi ja on vastuukunta Savonlinnan seudun työllisyysalueella, johon kuuluvat Savonlinnan lisäksi Enonkoski, Rantasalmi ja Sulkava. Savonlinnan seudun työllisyyspalvelut palvelevat jatkossa noin 3600–3800 asiakasta.

Uudistuksen myötä sekä henkilö- että yritysasiakkaiden työvoimapalveluista tulee osa kuntien lakisääteisiä tehtäviä. Valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan, jolloin yli 4000 työvoimapalveluiden työntekijää siirtyy kuntien palvelukseen.

Lisätietoja uudistuksesta: 

Savonlinnan kaupunki

Elinvoimajohtaja

Janne Weander

050 313 9977

janne.weander@savonlinna.fi

 

Savonlinnan seudun työllisyyspalveluiden jäsenkuntien yhteystiedot:

Enonkosken kunta

Kunnanjohtaja

Minna Laurio

044 345 3012

minna.laurio@enonkoski.fi

 

Rantasalmen kunta

Hallintojohtaja

Jarkko Sanisalo

040 674 3467

jarkko.sanisalorantasalmi.fi

 

Sulkavan kunta

Kunnanjohtaja

Sakari Varala

044 417 5344

sakari.varalasulkava.fi