Pakkaspäivä, pihan puut ja pensaat huurussa. Piipusta nousee savu kohti taivasta. Rakennustelineet ympäröivät rintamamiestalon seinustoja. Kuisti on purettu pois ja rappujen tilalla on lyhyet tikkaat. Ollaan remppakohteessa.
Talon isäntä Mikael Laine esittelee tonttia, jossa päärakennuksen lisäksi on ulkosauna ja lato. Talon ja rantaviivan väliä on vain parikymmentä metriä. Ollaan rantatontilla sanan täydessä merkityksessä eli Sahalammen rannalla, Enonkosken alajuoksulla. Hyvällä syyllä talon omistaja sanoo ostaneensa saimaanrantatalon, sillä norppa nousee jokea pitkin Sahalampeen harva se vuosi. Pienellä veneellä lammelta pääsee helposti Ala-Enonvedelle ja takaisin.
Savonlinnasta Enonkoskelle vuonna 2014 muuttaneet Krista ja Mikael Laine asuivat useiden vuosien ajan vuokratuissa kodeissa, mutta samalla unelmoivat ja etsivät sopivaa taloa, jonka voisivat ostaa omaksi. Taloa etsittiin Enonkoskelta, sillä kokemukset paikkakunnasta olivat hyvät. Pariskunta ei pelännyt remontoitavia kohteita, vaan enemmänkin etsivät juuri sellaista.
- Kierreltiin kyliä ja etsittiin Google mapsin avulla hylättyjä taloja.
Tyhjentyneitä taloja löytyikin, mutta ei sellaista, josta omistajat olisivat olleet halukkaita luopumaan. Viimein kiinnostava ja sopiva kohde löytyi avuliaan paikkakuntalaisen vihjeen perusteella.
- Se kaikkein huonokuntoisin tönö hurmasi, Krista hymyilee.
Viisitoista vuotta tyhjillään olleen rintamamiestalon kuisti oli lahonnut ja tontti pusikoitunut. Vaikutelma ei ollut häävi, mutta vuonna 1952 rakennettu talo kuitenkin vakuutti. Vesistön varrelle rakennetun talon potentiaali oli aistittavissa. Ratkaisevaa oli myös se, että talon omistanut kuolinpesä oli jo halukas luopumaan tyhjästä talosta.
Kaupat saatiin aikaan melko nopeasti ja mutkattomasti. Kun talo oli oma, pääsivät uudet omistajat jo kunnolla suunnittelemaan ja purkamaan. Ensiksi raivattiin metsittynyt tontti.
Arvotavaroita lukuun ottamatta talo oli tyhjentämättä ja irtaimiston poistamisessa sekä siivouksissa meni oma aikansa. Taloa tyhjentäessään Laineet saivat tutustua talon pitkäaikaiseen, viimeiseen asukkaaseen, Lailaan, josta aika oli jättänyt jo kauan sitten. Sukulaisetkin kertoivat Lailasta ja talon historia on tullut tutuksi nyt monen lähteen kautta.
Purkutyötä riitti, vähän enemmän kuin ennakoitiin, esimerkiksi alapohja jouduttiin purkamaan ja rakentamaan kokonaan uusiksi. Lopulta talosta ei kovin paljon jäänyt jäljelle.
- Runko, tulisijat, muuri sekä talon henki, Mikael luettelee jäljelle jääneitä kohteita.
Hän huomauttaa, että talo myytiin purkukuntoisena, jolloin käytännössä uudet omistajat maksoivat vain tontista puustoineen, sähköliittymästä ja rantasaunasta. Lahonneet kohdat olivat pitkälti tiedossa, eivätkä ostajat joutuneet yllättymään mistään.
Remonttia tehdään pikkuhiljaa sitä mukaa kun ansiotyöt ja muu elämä antaa myöten. Aikatauluna on ”muutama vuosi”.
Kun kaupasta on kulunut reilut kaksi vuotta, talon peruskorjaus on jo pitkällä ja isoja urakoita on saatu valmiiksi. Talo on saanut uuden alapohjan, mäntylautalattiat, seinien eristykset, sisäseinien pinnat ja pian myös uudet ikkunat ovat paikallaan. Käynnissä olevassa remontissa talo saa uutta asuintilaa yläkerrasta, johon tulee kaksi makuuhuonetta ja wc. Alakerran wc ja pesutilat odottavat vielä rakentamista, mutta kaikki aikanaan.
Rakennusaikana talo lämpiää leivinuunin ja kahden pönttöuunin avulla.
Yläkertaan asennetaan tuttavalta ostettu Porin Matti -kamiina, joten lämmityksessä nojaudutaan pitkälti puuhun.
- Polttopuuta on Enonkoskella hyvin saatavissa, Mikael sanoo.
Uuden kuistin ja ulkoverhoilun valmistuttua talo saa uuden maalipinnan – vaaleanpunaisen.
Hyvin alkanut tarina ei pääty tähän. Asuminen on järjestettävä myös uuden kodin remontoinnin ajalle ja se sai viime syksynä vähän erikoisen ratkaisun. Vuokrakohteisiin kyllästynyt pariskunta osti kirkonkylästä toisen talon, joka toimii kotina sen aikaa, kun ensimmäisenä ostettu talo on remontin alla.
Kirkonkylän pääväylän varrelle sijoittuva, osittain hirsirakenteinen 2-kerroksinen talo on rakennettu 1950-luvun alkuvuosina. Taloa on remontoitu aiempina aikoina, mutta se on ollut viime vuosina joitakin aikoja tyhjillään.
Myös tämä talo myytiin purkukuntoisena, vaikka talo on täysin toimiva ja pienen sisustusremontin jälkeen myös erittäin kaunis ja viihtyisä. Talossa on useampi tulisija ja pihalla iso varastorakennus, josta löytyy työtilaa puusepäntaitoiselle isännälle.
Kirkonkylän talosta ei ole kiire mihinkään, vaikka Sahalammen rannan talon remontissa menisikin vielä useampi vuosi.
- Asumista varten emme tarvitse kuin yhden talon, joten tämä kirkonkylän talo vapautuu myyntiin sitten kun saamme Sahalammen talon valmiiksi, Laineet kertovat.
Perheessä on yhteensä kolme lasta, joista nuorin on käynyt Enonkoskella koulun eskarista alkaen. Enonkosken koulu saa perheeltä vuolaat kiitokset. Pienessä koulussa lapsi on saanut kavereita ja hyvän lähdön elämälleen.
Enonkoskella perhettä viehättää luonto, joka ympäröi ihmistä ja antaa mahdollisuuden metsäisiin harrastuksiin ja vaikka kalastukseen. Saimaa on tärkeä Mikaelille, eikä hän voi kuvitellakaan asuvansa kaukana siitä.
Pienen kylän yhteisöllisyys ja ihmisten auttamisen halu on liikuttavaa. Vaikka maalla asuminen asettaa joskus haasteita, niin läheltä on aina löytynyt apua, kun sitä on tarvittu.
Mikael Laine sanoo, että remonttikohteen tai purkukuntoisenkaan talon ostamista ei Enonkoskella tarvitse pelätä, sillä osaavia urakoitsijoita löytyy omalta paikkakunnalta.
- Apua ja ammattilaisia löytyy kaikkiin töihin oli kyse sitten konetöistä, sisustamisesta tai mistä vaan, Mikael sanoo.