Suoraan sisältöön

Haluaisitko muuttaa maalle tai palata kotiseudullesi, mutta etätyömahdollisuutta ei ole etkä löydä työpaikkaa sieltä mistä toivot?
Yrittäjyys on yksi mahdollisuus työllistyä ja erilaisia vaihtoehtoja kannattaa harkita. Voit perustaa yrityksen oman ideasi pohjalle tai jatkaa vanhan yrityksen toimintaa ja saada siitä toimeentulon.
– Parhaat yritysideat ovat ratkaisuja johonkin ongelmaan, sanoo Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yritysvalmentaja Pekka Turunen.
Tunnettu tarina on esimerkiksi ruokatoimittaja Wolt, joka vie ruuan sinne, missä on nälkä, mutta ei aikaa tai halua lähteä itse ruoka-annosta noutamaan. Vastaavia, yksinkertaisia ideoita, on lukemattomia.

 

Itä-Savon Uusyrityskeskuksen yritysvalmentaja Pekka Turunen vierailee säännöllisin väliajoin Enonkoskella. Häneltä on mahdollisuus saada apua kaikkiin yrittäjyyttä koskeviin pulmiin.

 

Itä-Savon Uusyrityskeskus palvelee alueensa yrittäjiä ja yrittäjyyttä suunnittelevia kaikin mahdollisin keinoin aina liikeideasta eteenpäin. Se avustaa liiketoimintasuunnitelman laadinnassa, laskelmien tekemisessä, starttirahan hakemisessa ja auttaa vaikkapa rahoitusneuvotteluissa. Uusyrityskeskus auttaa aloittavaa yritystä alkuvaiheessa kolmeen toimintavuoteen saakka ja sen palvelut ovat maksuttomia.

Uusyrityskeskus edistää myös yrityskauppojen syntymistä. Sen suojissa on yrityksiä sekä julkisessa että hiljaisessa myynnissä, mutta mahdollisuuksia vanhan yrityksen ostamiseen on enemmänkin.
-Periaatteessa kaikki yritykset voivat olla myynnissä ja ostettavissa, jos osapuolet pääsevät ehdoista yhteisymmärrykseen, Pekka Turunen vinkkaa, että mitä tahansa kiinnostavaa yritystä voi kysyä, vaikka tämä ei julkisessa myynnissä olisikaan.
-Jos ei itse halua kysyä, niin me voimme kysyä asiakkaan toimeksiannosta, Turunen sanoo.

Väestön ikääntyminen vaikuttaa elinkeinoelämään siten, että jatkuvasti on enemmän yrityksiä, joista omistaja on valmis luopumaan. Tyypillisesti yrityksen toiminta pikkuhiljaa hiipuu, kun yrittäjän eläkeikä lähestyy. Ikääntyneellä yrittäjällä ei useinkaan riitä intoa kehittämiseen.
– Silloin uusi yrittäjä voi saada yrityksen aivan uudelle tasolle esimerkiksi paremman markkinoinnin tai toimintatapojen uudistamisen kautta ja liikevaihto voi jopa tuplaantua, kun puikkoihin astuu uusi tuore tekijä, Pekka Turunen sanoo.
Yrittäjäksi ryhtyminen ei edellytä nuorta ikää, vaan myös työuran loppupuolella tehdään elämänmuutoksia palkkatyöstä yrittäjyyteen.
– Yrityskauppoja on ostettu siinäkin vaiheessa, kun ostajalla on eläkeikään aikaa esimerkiksi 5-10 vuotta.

Aina ei tarvitse aloittaa tyhjästä eivätkä kaikki suunnittele toimintaa kymmenien vuosien päähän, vaan tavoitteena voi olla esimerkiksi asiakaskannan kasvu tai muu kehittäminen ja sitten myydä yritys seuraavalle. Vanhassa yrityksessä on paljon valmista, minkä pohjalle kehittämistä voi suunnitella ja toteuttaa. Uudistamisen jälkeen yrittäjä saa palkkion työlleen, kun myy yrityksen eteenpäin.

Pekka Turunen sanoo, että yritykset eivät ole kalliita, vaikka yleisesti niin luullaan. Rahoitukseenkin on etsittävissä monenlaisia malleja. Joskus esimerkiksi luopuva yrittäjä rahoittaa osan yrityskaupasta, jos pankki ei lähde koko summalla mukaan. Usein luopuva yrittäjä jää aloittavan rinnalle joksikin aikaa, mikä auttaa esimerkiksi asiakaskunnan säilymisessä ja hiljaisen tiedon siirtymisessä.

Joskus rahoitus muodostuu yrityskaupan esteeksi. Pankit eivät aina innostu luotottamaan pienillä paikkakunnilla toimivia yrityksiä.
– Monelle paluumuuttajalle tämä ei kuitenkaan ole ongelma, jos on onnistunut hankkimaan omistusasunnon pääkaupunkiseudulta tai jostain muusta kasvukeskuksesta. Silloin kolmion hinnalla voi saada täältä pienyrityksen, asunnon ja vielä kesämökinkin.

Luopumista suunnittelevalle yrittäjälle Pekka Turunen antaa neuvon.
– Tee päätös ajoissa, äläkä jää jahkailemaan, mikäli ajankohta luopumiselle tuntuu oikealta ja ostaja on tiedossa. On paljon eläköityviä yrittäjiä, jotka ovat hukanneet tilaisuutensa ja yritys on jäänyt käsiin.

Savonlinnan Uusyrityskeskuksessa kannetaan huolta jatkajien löytymisestä yrityksille. Pienilläkin yrityksillä on iso merkitys seudun elinvoiman kannalta, koska pienet yritykset vaikuttavat isompiin ja edistävät niiden toimintaa.
Yleisenä trendinä kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on kasvussa. Esimerkiksi yksinyrittäjyys on yleistynyt jatkuvasti työelämän pirstaloitumisen seurauksena. ”Ihminen ja palvelu” -mallinen työskentelytapa on jo yleinen esimerkiksi hoiva-alalla. Väestön ikääntyessä palvelujen tarve ei vähene, vaikka julkisen sektorin osuus palvelujen tuottajana kapenee.

Savonlinnan seudulla on paljon mahdollisuuksia, joita voisi tuotteistaa ja muotoilla palvelut toimintaympäristöömme sopiviksi. Vahvuuksiamme ovat esimerkiksi turvallisuus, puhtaus ja palveluhenkisyys.
– Matkailussakin on paljon mahdollisuuksia, sillä toimiala on meillä vielä lapsenkengissä, Pekka Turunen sanoo.