Suoraan sisältöön

Enonkosken kunnan kunnostetun urheilukentän katsomon avajaiset 20.6.2022

Enonkosken kunnan kunnostetun urheilukentän katsomon avajaisia vietettiin 20.6.2022. Avajaispuheen piti yksi Suomen menestyneimmistä 1 500 metrin juoksijoista, enonkoskelaislähtöinen Antti Loikkanen.

Oli tultu pitkä matka siitä, kun loppuvuodesta 2018 tehtiin ensimmäisiä suunnitelmia siitä, mitä huonoon kuntoon päässeelle urheilukentän katsomolle tulisi tehdä. Kesällä 2019 tekninen lautakunta kävi asiaa läpi ja totesi, että edessä on katsomon purkaminen, koska perustuksissa oli painumaa, pilareiden kallistumia sekä lahovauroita. Edessä olisi merkittävä kustannuserä – rakennus tuli joko korjata tai purkaa. Maakuntaliitto ja Museovirasto toivat omissa lausunnoissaan esille, ettei katsomoa tulisi purkaa, vaan kohteen kulttuurihistorialliset arvot tulisi säilyttää.

Syksyllä 2019 kunnan järjestämässä yhdistysten illassa yhdistysaktiivi Sami Heikkinen teki ehdotuksen, että katsomo kunnostettaisiin yhdistysten talkootyönä ja mukana oleville yhdistyksille maksettaisiin nimellinen korvaus materiaalikustannusten kattamisen jälkeen. Talkookorjauksen suunnittelupalaveri pidettiin heinäkuussa 2020, jossa paikalla oli kymmenkunta paikallista yhdistystä. Sami valittiin tuossa tilaisuudessa talkoovastaavaksi ja suunnittelemaan korjausprojekti. Talkoolaiset ahkeroivat syksyyn 2020 asti ja kunnostetun katsomon avajaisia oli tarkoitus juhlistaa jo viime vuonna, mutta valitettavasti koronapandemian vuoksi tapahtumaa jouduttiin siirtämään eteenpäin.

Enonkosken kunta kiittää Sami Heikkistä sekä kaikkia niitä yhdistyksiä, järjestöjä, yhteisöjä, yksityisiä tahoja sekä kunnan henkilöstöä, jotka ovat olleet mukana tämän katsomon kunnostustalkoissa! Talkoisiin osallistuneiden yhdistysten nimet löytyvät kunnostetun katsomon takaseinältä kunniataulusta. Seinillä on nähtävillä myös tietokirjailija Heikki Loikkasen lahjoittamia valokuvia urheilukentän katsomon avajaisista 1955.

Samalle lähtöviivalle katsomon avajaisissa asettuivat avajaispuheen pitänyt juoksija Antti Loikkanen (vas.) sekä Seppo Pesonen.

Avajaisia juhlisti Suomen lippu.